Wie zijn we?

Wij zijn Cheline Kateman en Alex Willems. Beide zijn wij docenten, Cheline al ruim 25 jaar in het basisonderwijs en Alex ruim 23 jaar in het middelbaar onderwijs. Wij hebben twee zoons Jan en Jelle. Jan is 19 jaar en heeft een autistische stoornis en woont doordeweeks sinds anderhalf jaar op zorgboerderij de Hultenhoek. Jelle is 17 jaar en zit in 6VWO en hoopt volgend jaar industrial design te studeren op de Technische Universiteit Eindhoven. Jelle heeft Adhd-aandachtstoornis.

Onze visie:

Als ouders met een zoon met een autistische stoornis zijn wij tegen een aantal zaken opgelopen. Zo hebben wij ervaren hoe moeilijk het is om voor ons kind passende opvang en uiteindelijk ook een passende woonsituatie te vinden. Hoewel autisme en adhd veel vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes is veel opvang juist op meisjes gericht (paardenboerderijen en dierverzorging). Ook is het erg moeilijk om iets te vinden zonder dat deze kinderen terecht komen bij kinderen met een verstandelijke beperking. Verder is het ons opgevallen dat kinderen met autisme vaak eenzaam zijn omdat ze moeilijk vrienden maken en het moeilijk vinden om vriendschappen te onderhouden. Makkelijker gaat dit hun af als ze dezelfde passies of fascinaties delen. Daarom denken wij dat weekendopvang die gericht is op zon passie mee kan helpen bij het maken en onderhouden van vriendschappen.

Waarom vissen?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen met adhd en soms ook autisme een meer dan gemiddelde belangstelling hebben voor de vissport. Veel kinderen zijn thuis erg druk en kunnen nog geen vijf minuten stil zitten maar eenmaal achter een hengel komen ze helemaal tot rust.
Behalve uit onderzoeken weet ik(Alex) uit eigen ervaring wat vissen met veel van deze kinderen doet. Als docent heb ik regelmatig kinderen mee uit vissen genomen en kon er dan zelf enorm van genieten hoe deze kinderen dan veranderen. Terwijl ze op school soms hun docenten tot wanhoop dreven zag ik bij het vissen wat voor een leuke kinderen ze eigenlijk zijn. Verder op deze website kunt u de ervaringen van Rick lezen die een aantal keren met me mee is wezen vissen.
Vissen is meer dan vangen. Ook het feit dat je de hele dag in de natuur zit en kunt genieten van wat je om je heen ziet of hoort willen wij de kinderen bijbrengen. Ook het respect voor de natuur en voor de vissen vinden wij ook erg belangrijk.
© Weekendopvang Viscinatie | webdesign & hosting: Digital Dimension